loader image
Skip to content

Τον Οκτώβρη το νέο Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2021

Τον προσεχή Οκτώβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση, το οποίο θα αφορά περισσότερες από 50.000 κατοικίες, ενώ σε ξεχωριστή κατηγορία με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούν να εντάσσονται στο πρόγραμμα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο νέο «Εξοικονομώ», καταργείται η χρονική προτεραιότητα για την υποβολή των αιτήσεων και θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για την υπαγωγή.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβριο, ενώ θα αναπτυχθεί, θα λειτουργεί και θα συντηρείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο προϋπολογισμού 19,8 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου.

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκ. θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά) και μαζί με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρουσιάστηκε  σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό.

Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. 

Τα υπόλοιπα κριτήρια μοριοδότησης αφορούν:

 • Το ανημένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 50%
 • Βαθμοημέρες κατά 7%
 • Ενεργειακή κλάση βάση Ά ΠΕΑ κατά 5%
 • την παλαιότητα κατασκευής κατά 3%
 • το εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας κατά 14%
 • την ύπαρξη πολυτέκνων κατά 7%
 • την ύπαρξη ΑΜΕΑ στο νοικοκυριό κατά 7%
 • εάν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή κατά 7%
 
Στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εντάσσεται και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου , η οποία ωστόσο θα επιδοτείται.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα:

 1. Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.
 2. Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
 3. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
 4. Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
 5. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.
 6. Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.
 7. Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.
 8. Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν. Μάλιστα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμα και εντός του ίδιου νομού σε επίπεδο δήμου.
 9. Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
 10. Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση.
 11. Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
 12. Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.
 13. Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
 
 

Πως προκύπτει το ύψος της επιδότησης;

Πλαφόν τα 28.000 ευρώ έχει τεθεί για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

✓ Το γινόμενο του 0,9 € επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α’ ΠΕΑ (ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β’ ΠΕΑ).

✓ Το γινόμενο του 180,00 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2).

✓ Το ποσό των 28.000 € για επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Στο νέο πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος δε θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες, διότι ετοιμάζεται ξεχωριστό πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών.

Επιπλέον από τις επιδοτήσεις εξαιρούνται και οι αντικαταστάσεις ανελκυστήρων, καθώς αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από επόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα, που καταρτίζεται ήδη και θα αφορά την προσβασιμότητα στα κτίρια.

 

 

Ποίες είναι οι Επιλέξιμες Κατοικίες;

Επιλέξιμες κατοικίες μπορεί να είναι μεμονωμένα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες καθώς και οι πολυκατοικίες, οι οποίες:

 1. Υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
 2. Χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται.
 3. Έχουν καταταχθεί βάσει του A’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (A’ Π.Ε.Α.)
  σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
 4. Έχει εκδοθεί γι΄ αυτές Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
 5. Η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ πολυκατοικίας.
 6. Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση).
 7. Να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο).

Οι επιλαχούσες αιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως “Αρχικά Επιλεγμένες” – Υποβολή ΗΤΚ μέσα σε 150 ημέρες.

Εξοικονομώ 2021: Οι επιλαχούσες αιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως “αρχικά επιλέξιμες” – Υποβολή ΗΤΚ μέσα σε 150 μέρες Σε συνέχεια της επισημοποίησης της απόφασης με την οποία

Διαβάστε περισσότερα...

Προετοιμασία της Αίτησης – Τα Δικαιολογητικά – Νεο Εξοικονομώ

Προετοιμασία της Αίτησης και τα δικαιολογητικά για το νέο Εξοικονομώ Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει το νέο πρόγραμμα και οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν

Διαβάστε περισσότερα...